En tur till Skagen / A trip to Skagen, Denmark

DSC_9521_1200

Här följer en reseskildring av en tur till Fredrikshamn och Skagen som jag gjorde i augusti. En utflykt som startade med  en tre-fyra timmars båtfärd från Göteborg till Fredrikshamn och sen ytterligare en halvtimme med tåg till Skagen.

DSC_9540-(kopia)_1200

Själva båtturen var helt okej, lite dyra priser på lunchmat osv, men helt ok med tanke på att det var så billigt att åka över med själva båten. Det fanns gott om sittplatser ombord också och om man vill så kunde man ju sitta ute (visserligen lite blåsigt, när vi väl kommit ut mitt på havet..)
Men jag gillar att åka färja och båt över huvud taget! Speciellt att vara ute på havet. Skulle gärna göra det mycket oftare.

DSC_9561

När turen med färjan var över och vi kommit till Fredrikshamn var det verkligen lugna gatan, bokstavligt talat. I centrum var det mest gågator men gott om butiker. Fredrikshamn en lördag var en behaglig upplevelse, långtifrån all storstadsstress. Trevligt och glatt bemötande överallt och rea i så gott som alla butiker. Här kunde man strosat runt utan att känna av någon trängsel pga stressade turister – de flesta verkade nämligen flytt till The Reef – äventyrsbadet och tillika den stora turistmagneten som också det ligger i Fredrikshamn.

DSC_9557_1200

DSC_9563-001

IMG_1944-(kopia)_1200

Efter att äntligen ha hittat tågstationen (det var nämligen lite svårt att hitta dit, pga dålig skyltning väntade en liten resa på ca 35 minuter). Tåget var fräscht och behagligt, mycket bättre standard än i Sverige. Tåget stannade vid ett antal byar ute på vischan innan vi var framme.

IMG_1939_1200

Att cykla i Danmark är mer regel än undantag, alltså det är ett extremt cykelvänligt land och du får gärna ta med dig cykel på tåget. Att hyra cykel är också vanligt och populärt ute vid Skagen, det märktes.

IMG_1752

Själva Skagen var jättemysigt! Nästan alla hus i centrum var ljusgula. Med alla små fina hus och all idyll så kändes det inte som det var på riktigt… mer som en sagostad.

IMG_1746

IMG_1913-002

Det här är Skagens museum och det kända Skagens konstmuseum, låg en bit bort. Tyvärr stängde det klockan 17.00 en lördag, så jag hann inte med att se det. Skagen är ju annars känt för sina konstnärer , Skagenmålarna, och det speciella ljus som blir vid havet. Konstkurser hålls där kontinuerligt. Det finns också ett bra utbud av hantverks- och konstbutiker i staden, trevligt att strosa runt och botanisera i och det fanns mycket fint att se.

DSC_9580

Det tog ca en timme att gå sträckan från stan och ut till “Grenen” där haven Skagerrak och Kattegatt möts. Blåsigt att gå dit, men mycket fint och jag samlade stenar från stranden på vägen. I fyren nedan kunde man även gå upp och se utsikten.

IMG_1891

DSC_9587

Här fanns toaletter, kiosk och liten trevlig souvenirbutik. Kändes välbehövligt att pausa här en stund innan man fortsatte att gå vid havet.

DSC_9597-001  DSC_9611

Helt underbart ute vid havet! Men också otroligt blåsigt.. Det gällde att hålla i hatten.. Vit, fin härlig sand så långt ögat kunde se.

DSC_9622

DSC_9638-002

DSC_9640

DSC_9653

DSC_9656     IMG_1822

Att åka med sandormen längs med stranden var också en möjlighet för besökarna. Hade varit ett bra alternativ med tanke på den jobbiga skoskav jag fick, insåg jag sen när jag var tillbaka i stan igen.   IMG_1850“Grenen” längst ut på Skagen alltså, där Skagerrak och Kattegatt möts. Många som stannade och tog selfies och de flesta doppade också tårna. Det var knappt tjugo grader i luften så inte så många som badade.
DSC_9672

Tycker man det är jobbigt med blåst är Skagen inte så mycket att rekommendera. Själva stadskärnan är trevlig, men allt stänger tidigt så det är inte så speciellt turistvänligt på helger. Men sammantaget en härlig resa och ett fint resmål!

Advertisements

One thought on “En tur till Skagen / A trip to Skagen, Denmark

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s